Rákóczi fejedelem híres kuruc hadvezére, tábornoka halálának 300. évfordulójára emlékezünk idén ősszel. Szülővárosában, Esztergomban, és feltételezett nyughelyén, gyöngyösön sok rendezvény emlékezik meg róla, a Bottyán év alkalmából. Emlékét ma is őrzi nemcsak e két város, hanem minden jó szándékú, jóravaló magyar, s európai. Esztergom sok szállal kötődik a tábornokhoz, egykori palotája, ma a város polgármesteri hivatala.

Bottyán János, közismert nevén Vak Bottyán kuruc generális, a Rákóczi-szabadságharc legendás hadvezére; elszegényedett protestáns nemesi családból származott, születésének pontos idejét nem ismerjük. 1640-45 között született, Esztergomban, majd a vág- sellyei jezsuiták nevelték, hatásukra áttért a katolikus hitre, ezért az apja kitagadta. Tanulmányait félbehagyva katonai pályára lépett, élethivatásul választva a török megszállók elleni küzdelmet. A vág- sellyei végvárban hadnagyi rangot szerzett. Ez a vidék az Esztergom és Érsekújvár közötti török hódoltsági határterület, amelyen a végvári katonák feladata volt a török további terjeszkedésének megakadályozása.

Ebből az időszakból származik az egyik híres tette, amely talán csak a személyét övező legendák közé tartozik. Fogadott társaival, hogy bemegy a 6000 fős török őrséggel védett Érsekújvárra, és a főtéren álló mecsetből az imát mondó müezzint lelöki, majd épségben visszatér. Parasztruhát vett fel, és bejutott a városba, ahol épp vásár volt. Amikor a müezzin kilépett a minaret erkélyére, hogy imáját elmondja, Bottyán János utánament és kihajította. Ezután gyorsan lejött a toronyból, a várkapu felé szaladt és az útját álló janicsárt lelőve, sikeresen kijutott. Az üldöző törököket a rá váró társai felkoncolták.

 

Bővebben itt: http://www.sendo.hu/index.php/hu/munkak/diak-elet

 

Szerző: Sendo Diákmunka  2009.11.09. 10:26 Szólj hozzá!

Címkék: történelem év 300 jános vak bottyán

A bejegyzés trackback címe:

https://diakmunkabudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr491510965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása