Nincs elég innovációs pályázat az uniós források lekötésére. Magyarország számára gondokat okozhat a kutatásra, fejlesztésre és innovációra 2007 és 2013 között rendelkezésre álló uniós források lekötése. Ezzel kapcsolatos aggályaikat a szakemberek azzal magyarázzák, hogy hazánkban "gyengélkedik" az alapkutatás, egyelőre nincs elég innovatív vállalat, és változatlanul kiszámíthatatlan és átláthatatlan a pályázati feltételrendszer.
A gazdasági válság nyomán ráadásul Európa-szerte megcsappant a vállalkozások innovációs kedve, és ezalól a hazai cégek sem jelentenek kivételt. A 2009-10-es akciótervekben összesen 106 milliárd forint áll rendelkezésre k+f+i pályázatokra az Új Magyarország fejlesztési terv operatív programjainál. Ebből jelenleg 81 milliárd érhető el. A gazdaságfejlesztés területén a teljes, közel 260 milliárd forintos, hétéves keretből eddig mindössze 20 százalék jutott el a pályázókhoz. 5. oldal 
Sok a pénz, kevés a kutatás?
*Problémásnak bizonyulhat a rendelkezésre álló uniós források lekötése
Szakmai körökben nő az aggodalom, hogy Magyarország nem lesz képes lekötni a kutatás-fejlesztés-innovációra (k+f+i) 2007-13 között rendelkezésre álló európai uniós forrást, leginkább azért, mert "gyengélkedik" az alapkutatás, egyelőre nincs elég innovatív vállalat, s mert változatlanul kiszámíthatatlan és átláthatatlan a hazai feltételrendszer.
A fordulat érdekében hirtelen több szakmai fórumot is tartottak az utóbbi időben az illetékes állami intézmények és a szakmai szervezetek képviselőinek, köztük Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszternek a részvételével.
 

Bővebben itt: http://www.sendo.hu/index.php/hu/munkak/diak-elet

Szerző: Sendo Diákmunka  2009.12.15. 16:13 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://diakmunkabudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr11600070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása