Több mint 15 milliárd forint visszatérítendő támogatást kaptak eddig a hazai vállalkozások Csütörtöktől december elejéig 19 állomásos országos rendezvénysorozaton tájékozódhatnak az érdeklődők a visszatérítendő európai uniós hitelek, köztük az Új Magyarország Mikrohitel program kedvezményes feltételeiről. A Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. partnereivel, a hazai vállalkozásokat képviselő szakmai szervezetekkel (KISOSZ, IPOSZ, OKISZ) közösen szervezi az Uniós Vállalkozói Hitelek című kampányt.

A kis- és középvállalkozások képviselői ennek keretében információkat kapnak a magyar gazdaság helyzetéről és kilátásairól, a kkv-szektor számára kínálkozó kitörési pontokról, a helyi gazdasági környezetről és a fejlesztési lehetőségekről, valamint az uniós forrásból támogatott kedvező kamatozású hitellehetőségekről. Rövid, lényegre törő előadások mellett tanácsadó és konzultációs közvetítői standok várják az egyes helyszíneken az érdeklődő vállalkozókat, amelyeknél az uniós hiteltermékeket forgalmazó közvetítő partnerek képviseltetik magukat, részletesen bemutatva a rendelkezésre álló kedvező és a válság miatt egyre fontosabbá váló hiteleket. (A kampánnyal és a rendezvénysorozattal kapcsolatban további információk a www.uvhitelek.hu honlapon találhatók.)
Jelenleg a magyar vállalkozások mintegy 80 százaléka hitel nélkül gazdálkodik, míg a fejlett országokban ez az arány 15-20 százalék. Számos jól fejlődő mikrovállalkozás működik az országban, amelyek hitelképesek lennének, mégsem tudnak bekerülni a banki finanszírozás körébe. Ennek fő oka, hogy a bankrendszer számára a mikrovállalkozások kis összegű hiteligényei nehezen kezelhetők, méretgazdaságossági problémák miatt túl magasak a relatív tranzakciós költségek, illetve a vállalkozások nehezen tudják teljesíteni a bankok biztosítéki elvárásait.
Az Európai Unió 2007-től működő, a vállalkozásokat visszatérítendő forrásokkal támogató Jeremie programja (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében nálunk két éve indult el. A szakemberek szerint a jelenlegi recesszió közepette a kkv-knak különösen jó szolgálatot tehet a mikrohitel, ezért is áll ez a finanszírozási lehetőség a Salgótarjánban induló kampány középpontjában. Az Új Magyarország Mikrohitel program célja ugyanis az, hogy a kereskedelmi banki módszerekkel nem vagy nem a kívánt mértékben finanszírozható magyarországi székhelyű mikrovállalkozások fejlesztéséhez a hitelhez jutás lehetőségeinek javításával járuljon hozzá. Az erre a célra allokált, zömmel uniós forrás összesen mintegy 83 milliárd forint.
Magyarországon a Jeremie program révén eddig 8,5 milliárd forintot kaptak kézhez a vállalkozások a mikrohitel, 1,3 milliárdot a hitelgarancia, 2,8 milliárdot a kkv-hitel és ugyancsak 2,8 milliárdot a forgóeszközhitel-program keretében. Konkrétan a mikrohitelek közül 96 százalék szolgált beruházási és 4 százalék forgóeszközcélokat. A megyei ranglista első három helyén, Budapesten több mint 900, Baranya megyében több mint 700 és Pest megyében több mint 600 mikrohitel-igénylő volt eddig.
 
A roadshow menetrendje* (időpontok és helyszínek) 
 
- Október 15. Salgótarján
- Október 20. Veszprém
- Október 21. Pécs
- Október 22. Szekszárd
- Október 28. Kecskemét
- Október 29. Szolnok
- November 4. Eger
- November 5. Tatabánya
- November 11. Szeged
- November 12. Békéscsaba
- November 17. Debrecen
- November 18. Székesfehérvár
- November 19. Miskolc
- November 24. Nyíregyháza
- November 25. Szombathely
- November 26. Zalaegerszeg
- December 2. Kaposvár
- December 3. Győr
* A budapesti rendezvény időpontjáról még folyik az egyeztetés.

Írta: Mattheus

Szerző: Sendo Diákmunka  2009.10.20. 14:59 Szólj hozzá!

Címkék: kampány kis és hitel kkv hitelek uniós vállalkozási unios középvállalkozások

A bejegyzés trackback címe:

https://diakmunkabudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr411463184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása